پذیرش نمونه
در این بخش که مبدآ ورودی نمونه به آزمایشگاه می باشد و نمونه ها ابتدا کد گذاری شده وسپس ثبت و جهت آزمایشات مختلف به بخش ها ارسال می گردد . نمونه های مختلفی مانند:
فرآورده های لبنی ، فرآورده های گوشتی ، فرآورده های غلات ، کنسروها ، شیرینی جات ، ترشی جات ، شوریجات ، ادویه جات ، نوشابه ها ، آب میوه ها ، حبوبات ، روغن ها ، سبزی جات ، انواع سس ها ، انواع مواد آرایشی وبهداشتی ، بسته بندی ها و ............پذیرش می گردند که تعدادی از این نمونه ها کارخانه ای و بقیه از سطح عرضه به صورت بسته بندی و یا به صورت فله به آزمایشگاه ارسال می گردند . که در مورد نمونه های کارخانه ای بایستی نمونه ها با توجه به شرایط نگهداری مندرج به روی بسته بندی و سالم و عاری از هرگونه درز و شکاف به آزمایشگاه ارسال شوند .
در مورد نمونه های کارخانه ای نکات زیر باید رعایت گردد:
- نمونه های فاسد شدنی در مجاورت یخ سریعاً به آزمایشگاه ارسال گردد.
- نمونه های فاسد شدنی با توجه به شرایط نگهداری مندرج به روی بسته بندی باید به آزمایشگاه ارسال شود.
- بسته بندی نمونه ها نباید باز شده ویا دارای شکاف باشند.
- این نمونه ها باید دارای تاریخ تولید و انقضاء وپروانه ساخت معتبر برروی بسته بندی باشند وگرنه فاقد ارزش آزمایش می باشند
- بدلیل انجام آزمون دردماهای مختلف برای شیر استریل به ۴ نمونه و برای انواع کنسروها به ۵ نمونه احتیاج می باشد.
- نمونه های شیر پاستوریزه( مدارس) در روزهای شنبه و یکشنبه قبل از ساعت ۱۳ بعداز ظهر تحویل گرفته می شود. قبل از ارسال این نمونه ها هماهنگی لازم با آزمایشگاه صورت گیرد.
- نمونه های بسته بندی که در اوزان کم وجوددارند با احتساب ۳۵- ۳۰ گرم نمونه + ۳۵- ۳۰ گرم شاهد به آزمایشگاه ارسال گردد.
- در صورت نمونه برداری از نمونه های دارای مشخصات بهداشتی که در اوزان بالا در سطح عرضه وجود دارند حتما باید نام کامل نمونه و واحد تولیدی، تاریخ تولید و انقضاء، پروانه ساخت در فرم ارسال نمونه درج شود.
- در مورد نمونه آبهای بسته بندی و عرقیات به ۴.۵ لیتر آ ب احتیاج می باشد. (۱.۵ لیتر جهت آزمون + ۱.۵ لیتر جهت شاهد + ۱.۵ لیترجهت تکرار )
- نمونه های که تاریخ انقضاء کمتر از ۶ روز دارند در روزهای شنبه و یکشنبه در آزمایشگاه پذیرش می شوند.
- جهت نمونه برداری از کالباس در صورت ممکن نبودن برداشتن یک رول کامل ، از کالباس در شرایط استریل درشیشه استریل نمونه برداری شود. و مشخصات بهداشتی بطور کامل ذکر گردد.
- جهت نمونه برداری از سوسیس حتما ۶ قطعه پشت سرهم بدون برش باید به آزمایشگاه تحویل داده شود و مشخصات بهداشتی بطور کامل ذکر گردد.
- درصورت نمونه برداری از حلب پنیر و خیارشور درشیشه استریل حتما باید با آب آن برداشته شود و مشخصات بهداشتی بطور کامل ذکر گردد.
- در نمونه گیری مواد غذایی بسته بندی به تاریخ انقضاء آن توجه کنید .
- کلیه نمونه های بسته بندی باید با ذکر کامل مشخصات بهداشتی ارسال گردد.
- نمونه های بسته بندی باید همگی از یک تاریخ و یک سری ساخت باشند.( مخصوصا لبنیات)
- نمونه های آرایشی و بهداشتی حتما باید با بسته بندی خود ارسال گردند.
در مورد نمونه های غیر کارخانه ای نکات زیر باید رعایت گردد :
- درشرایط استریل در شیشه های استریل نمونه گیری شود.
- نمونه های فاسد شدنی حتما در مجاورت یخ در یخدان به آزمایشگاه منتقل گردد.
- شیشه ها نباید شکسته و یا ترک خورده باشند.
- درب شیشه نمونه ها تا هنگام تحویل به آزمایشگاه نباید باز شوند.
- نمونه های مایع نباید از شیشه ها بیرون ریخته باشند.
- کلیه نمونه های فله باید در شیشه استریل نمونه برداری شود. نمونه شیرینی در جعبه و یا سالاد و بستنی در ظروف یکبار مصرف و ..... پذیرفته نمی شود.
- ماده اولیه غذاها ( خمیر زولبیا وبامیه ، گوشت آماده کباب، ... ) پذیرش نمی شود. مواد غذایی پخته شده همانطور که در دسترس مصرف کننده قرار می گیرد نمونه برداری شود .
- برای انجام آزمون کامل سالاد های فصل به ۱۲۰ گرم نمونه احتیاج می باشد .
- آزمون انگل درمورد سالاد ها به ۱۰۰ گرم نمونه جداگانه علاوه بر ۱۲۰گرم روتین احتیاج است . در ضمن سالاد برای آزمون انگل باید بدون سس باشد.
- در هرشیشه استریل باید یک نوع نمونه وجود داشته باشد. ( بدلیل تفاوت در آزمایش ) .
- نوع خامه حتما باید ذکر شود. ( شیرین شده – ترش – پاستوریزه ...)
- درنمونه برداری از شربتها و سس ها حتما از دست ساز بودن ویا کارخانه ایی بودن آنها مطمئن شوید.
- نمونه های شیر موز- شیر بستنی- شیر نارگیل و.... طبق دستور اداره کل در آزمایشگاه پذیرفته نمی شود.
میزان نمونه گیری :
نمونه گیری از مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی بر اساس دستورالعمل مربوطه انجام و نمونه ها متناسب با شرایط نگهداری مندرج بر روی بسته بندی به آزمایشگاه منتقل می شوند. سپس این نمونه ها در آزمایشگاه به سه دسته (یکی جهت تست ، یکی جهت شاهد و دیگری جهت تکرار ) تقسیم می شود.