پذیرش نمونه

در این بخش که مبدآ ورودی نمونه به آزمایشگاه می باشد و نمونه ها ابتدا کد گذاری شده وسپس ثبت و جهت آزمایشات مختلف به بخش ها ارسال می گردد . نمونه های مختلفی مانند:

فرآورده های لبنی ، فرآورده های گوشتی ، فرآورده های غلات ، کنسروها ، شیرینی جات ، ترشی جات ، شوریجات ، ادویه جات ، نوشابه ها ، آب میوه ها ، حبوبات ، روغن ها ، سبزی جات ، انواع سس ها ، انواع مواد آرایشی وبهداشتی ، بسته بندی ها و ............پذیرش می گردند که تعدادی از این نمونه ها کارخانه ای و بقیه از سطح عرضه به صورت بسته بندی و یا به صورت فله به آزمایشگاه ارسال می گردند . که در مورد نمونه های کارخانه ای بایستی نمونه ها با توجه به شرایط نگهداری مندرج به روی بسته بندی و سالم و عاری از هرگونه درز و شکاف به آزمایشگاه ارسال شوند .

در مورد نمونه های کارخانه ای نکات زیر باید رعایت گردد:

  1.  نمونه های فاسد شدنی در مجاورت یخ سریعاً به آزمایشگاه ارسال گردد.
  2. نمونه های فاسد شدنی با توجه به شرایط نگهداری مندرج به روی بسته بندی باید به آزمایشگاه ارسال شود.
  3. بسته بندی نمونه ها نباید باز شده ویا دارای شکاف باشند.
  4. این نمونه ها باید دارای تاریخ تولید و انقضاء وپروانه ساخت معتبر برروی بسته بندی باشند وگرنه فاقد ارزش آزمایش می باشند
  5. بدلیل انجام آزمون دردماهای مختلف برای شیر استریل به ۴ نمونه و برای انواع کنسروها به ۵ نمونه احتیاج می باشد.
  6. نمونه های شیر پاستوریزه( مدارس) در روزهای شنبه و یکشنبه قبل از ساعت ۱۳ بعداز ظهر تحویل گرفته می شود. قبل از ارسال این نمونه ها هماهنگی لازم با آزمایشگاه صورت گیرد.
  7. نمونه های بسته بندی که در اوزان کم وجوددارند با احتساب ۳۵- ۳۰ گرم نمونه + ۳۵- ۳۰ گرم شاهد به آزمایشگاه ارسال گردد.
  8. در صورت نمونه برداری از نمونه های دارای مشخصات بهداشتی که در اوزان بالا در سطح عرضه وجود دارند حتما باید نام کامل نمونه و واحد تولیدی، تاریخ تولید و انقضاء، پروانه ساخت در فرم ارسال نمونه درج شود.
  9. در مورد نمونه آبهای بسته بندی و عرقیات به ۴.۵ لیتر آ ب احتیاج می باشد. (۱.۵ لیتر جهت آزمون + ۱.۵ لیتر جهت شاهد + ۱.۵ لیترجهت تکرار )
  10. نمونه های که تاریخ انقضاء کمتر از ۶ روز دارند در روزهای شنبه و یکشنبه در آزمایشگاه پذیرش می شوند.
  11. جهت نمونه برداری از کالباس در صورت ممکن نبودن برداشتن یک رول کامل ، از کالباس در شرایط استریل درشیشه استریل نمونه برداری شود. و مشخصات بهداشتی بطور کامل ذکر گردد.
  12. جهت نمونه برداری از سوسیس حتما ۶ قطعه پشت سرهم بدون برش باید به آزمایشگاه تحویل داده شود و مشخصات بهداشتی بطور کامل ذکر گردد.
  13. درصورت نمونه برداری از حلب پنیر و خیارشور درشیشه استریل حتما باید با آب آن برداشته شود و مشخصات بهداشتی بطور کامل ذکر گردد.
  14. در نمونه گیری مواد غذایی بسته بندی به تاریخ انقضاء آن توجه کنید .
  15. کلیه نمونه های بسته بندی باید با ذکر کامل مشخصات بهداشتی ارسال گردد.
  16. نمونه های بسته بندی باید همگی از یک تاریخ و یک سری ساخت باشند.( مخصوصا لبنیات)
  17. نمونه های آرایشی و بهداشتی حتما باید با بسته بندی خود ارسال گردند.

در مورد نمونه های غیر کارخانه ای نکات زیر باید رعایت گردد :

  1. درشرایط استریل در شیشه های استریل نمونه گیری شود.
  2. نمونه های فاسد شدنی حتما در مجاورت یخ در یخدان به آزمایشگاه منتقل گردد.
  3. شیشه ها نباید شکسته و یا ترک خورده باشند.
  4. درب شیشه نمونه ها تا هنگام تحویل به آزمایشگاه نباید باز شوند.
  5. نمونه های مایع نباید از شیشه ها بیرون ریخته باشند.
  6. کلیه نمونه های فله باید در شیشه استریل نمونه برداری شود. نمونه شیرینی در جعبه و یا سالاد و بستنی در ظروف یکبار مصرف و ..... پذیرفته نمی شود.
  7. ماده اولیه غذاها ( خمیر زولبیا وبامیه ، گوشت آماده کباب، ... ) پذیرش نمی شود. مواد غذایی پخته شده همانطور که در دسترس مصرف کننده قرار می گیرد نمونه برداری شود .
  8. برای انجام آزمون کامل سالاد های فصل به ۱۲۰ گرم نمونه احتیاج می باشد .
  9. آزمون انگل درمورد سالاد ها به ۱۰۰ گرم نمونه جداگانه علاوه بر ۱۲۰گرم روتین احتیاج است . در ضمن سالاد برای آزمون انگل باید بدون سس باشد.
  10. در هرشیشه استریل باید یک نوع نمونه وجود داشته باشد. ( بدلیل تفاوت در آزمایش ) .
  11. نوع خامه حتما باید ذکر شود. ( شیرین شده – ترش – پاستوریزه ...)
  12. درنمونه برداری از شربتها و سس ها حتما از دست ساز بودن ویا کارخانه ایی بودن آنها مطمئن شوید.
  13. نمونه های شیر موز- شیر بستنی- شیر نارگیل و.... طبق دستور اداره کل در آزمایشگاه پذیرفته نمی شود.

میزان نمونه گیری :

نمونه گیری از مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی بر اساس دستورالعمل مربوطه انجام و نمونه ها متناسب با شرایط نگهداری مندرج بر روی بسته بندی به آزمایشگاه منتقل می شوند. سپس این نمونه ها در آزمایشگاه به سه دسته (یکی جهت تست ، یکی جهت شاهد و دیگری جهت تکرار ) تقسیم می شود.