• 1402/11/29
  • - تعداد بازدید: 143
  • زمان مطالعه : 2 دقیقه

آمادگی برای زایمان با آگاهی و توانمندسازی مادران باردار

 

بارداری و زایمان، یک فرآیند طبیعی و فیزیولوژیک است و با توجه به تغییراتی که در ساختار جسمی و روانی مادر رخ می دهد، باید تحت حمایت قرار گیرد. اگر مادر حمایت نشود، این تغییرات می تواند اثر نامطلوب بر روی جنین و مادر بگذارد. تجربه یک مادر از دوران بارداری و تولد فرزندش دارای اهمیت بسیاری است و چهار عامل مهم زیر در این تجربه نقش دارند:

انتظارات مادر

میزان حمایت از وی

کیفیت و نحوه ارتباط مادر با ارائه دهنده خدمت

میزان مشارکت وی در تصمیم گیری

معمولاً مادران با استفاده از تجربه خانواده و اطرافیان و بر اساس فرهنگ منطقه خود برای انجام زایمان آماده می شوند.

 

عدم آگاهی و ترس از ناشناخته های دوران بارداری، باعث ایجاد اضطراب در مادران می شود که با افزایش ترشح هورمون های استرس: 

احتمال زایمان زودرس

عدم پیشرفت زایمان

تولد نوزاد کم وزن

کاهش میزان اکسیژن جنین بیشتر می شود. این موارد منجر به مداخلات پزشکی غیرضروری می گردد.

 

امروزه در تمام کشورهای توسعه یافته دنیا، اعتقاد بر این است که از میزان مداخلات پزشکی در حین بارداری و زایمان کاسته شود. توانمند سازی مادران باردار و خانواده های آنها با فراهم کردن شرایط برگزاری کلاس های آمادگی دوران بارداری، می تواند راه حل مناسبی برای این چالش باشد. از این رو مراقبت های دوران بارداری صرفا به انجام معاینه، آزمایش و سونوگرافی ختم نمی شود.

 

هدف نهایی این کلاس ها بهبود سبک زندگی در بارداری، حین زایمان و تولد نوزاد است که بر پایه حفظ حقوق طبیعی مادر و جنین استوار است، بنابراین شرکت در این کلاس ها منجر به از بین رفتن درد زایمان نمی شود، زیرا طبیعت زایمان درد است. آموزش ها به مادر کمک می کند تا بارداری سالم تر و با عارضه کمتری داشته باشد، ضمن اینکه مادر باردار با کسب مهارت خود مراقبتی، مدیریت ذهن و جسم، قادر است تا از رهایش پویای جسمی و روانی برخوردار شود.

 

همچنین با ذهنیت مثبتی که از درد زایمان کسب می کند، نگرانی های او در بارداری کاهش یافته و می تواند در مهمترین تجربه زندگی خود نقشی فعال داشته باشد. مادر می تواند در هنگام زایمان دردهای حاصل از انتقباضات رحمی را از طریق تمرین های تنفسی و تن آرامی به طور ارادی کنترل کند. آموزش تمرین های اسکلتی-عضلانی تکنیک صحیح تنفس، تن آرامی، تمرکز و اصلاح وضعیت به مادر کمک می کند تا دوران بارداری و مراحل مختلف زایمان را با کمترین عوارض سپری کند.

 

این کلاس ها از هفته بیستم بارداری شروع و حداقل  در هشت جلسه 90 دقیقه ای طی دوران بارداری برگزار می شود و منجر به توانمندی مادران برای انتخاب روش زایمان و سازگار شدن با درد می گردد.

کلاس های آمادگی برای زایمان در تمامی شهرستان های زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در حال برگزاری است و مادران باردار می توانند به صورت رایگان در این کلاس ها شرکت کنند.

 

«آمنه مشغول الذکر» کارشناس سلامت مادران معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز

  • گروه خبری : دانستنی های غذا و دارو
  • کد خبری : 95397
کلیدواژه