آلرژی های غذایی و راه های کنترل آن
آلرژی های غذایی و راه های کنترل آن
آلرژی غذایی و سایر حساسیتهای غذایی سالانه میلیون ها نفر و خانوادههای آنها را تحت تأثیر قرار میدهد. آلرژی غذایی هنگامی اتفاق می افتد که سیستم ایمنی بدن به برخی پروتئینهای موجود در غذا واکنش نشان دهد.
شدت واکنشهای آلرژی غذایی از علائم خفیف مانند کهیر و تورم لب گرفته تا علائم جدی و تهدید کننده زندگی که اغلب «آنافیلاکسی» نامیده می شود، میتواند شامل مشکلات تنفسی کشنده و شوک باشد.
در حالی که استراتژیهای پیشگیرانه و درمانی امیدوار کنندهای در حال توسعه است، آلرژی غذایی در حال حاضر قابل درمان نیست. شناخت و یادگیری اولیه در مورد چگونگی کنترل آلرژی غذایی، از جمله اینکه از کدام غذاها باید خودداری کرد، اقدامات مهمی برای جلوگیری از عواقب جدی سلامتی است.
آلرژنهای غذایی پروتئینهایی هستند که اغلب به طور طبیعی در غذاها و مشتقات آنها وجود دارد و باعث ایجاد واکنشهای ایمنی غیرطبیعی در انسان میشود. اعتقاد بر این است که شیوع آلرژیهای غذایی در سراسر جهان در حال افزایش است.
شایع ترین حساسیت زا برای کودکان خردسال شیر و تخم مرغ است. با این حال به طور کلی، کودکان با رسیدن به سن 5 تا 7 سالگی بر این آلرژی ها غلبه میکنند. از طرف دیگر، شناخته شده است که آلرژی به غذاهای دریایی، بادام زمینی و آجیل درختان در سنین پیشرفته ایجاد میشود و برای یک عمر ادامه دارد.
بیش از 160 ماده غذایی باعث حساسیت غذایی در افراد حساس شده است. همچنین مواد غذایی مختلفی وجود دارد که باعث واکنشهای حساسیتی غیر آلرژیک در افراد حساس میشود و نیاز به برچسب گذاری خاص دارد.
امروزه، روشهای درمانی آلرژی غذایی، هر چند دشوار، به کار گرفته میشود. اما موفق ترین روش برای کنترل آلرژی غذایی پرهیز از همه غذاهایی است که حاوی مواد حساسیتزا باشد. با وجود اینکه آلرژیهای غذایی تنها بخش کوچکی از مردم را تحت تأثیر قرار میدهد، مدیریت ریسک و برچسب زدن اجباری محصولات برای مواد حساسیت زای اصلی از جمله موارد مهم ایمنی مواد غذایی برای مشاغل غذایی است.
برای محافظت از مبتلایان به آلرژی غذایی و حساسیت بیش از حد به مواد غذایی، لازم است قوانینی را که شرکتها را ملزم میکند مواد اولیه مواد غذایی و نوشیدنیهای بسته بندی شده را اعمال کنند، ضرورت اجرا داشته باشد. برای برخی از غذاها یا موادی که باعث آلرژی یا سایر واکنشهای حساسیت میشود، الزام خاصتری برای برچسب گذاری وجود دارد./ف.نوروزی فرد
«زهره فیروزی»، کارشناس ارشد بهداشت و ایمنی مواد غذایی، دانشکده تغذیه و علوم غذایی شیراز