25 گام برای تهیه و نگهداری مواد غذایی سالم
برای حفظ سلامتی بدن، غذایی که می خوریم باید سالم و مقوی باشد؛ برای این منظور باید مواد غذایی سالم را انتخاب و به روش بهداشتی و مناسب نگهداری کنیم. در ادامه با راهکارهای موثر در حفظ سلامت مواد غذایی مختلف آشنا می شویم:
- تا حد امکان از فروشگاه هایی که فروشندگان آنها شرایط بهداشت مواد غذایی را رعایت می کنند، خرید کنیم.
- در هنگام خرید محصولات غذایی به تاریخ تولید و انقضاء، شماره پروانه ساخت وزارت بهداشت و علامت استاندارد توجه کنیم.
- گوشت، مرغ و ماهی را بعد از سایر مواد غذایی خرید کنیم.
- از خرید بسته های غذایی معیوب و آسیب دیده پرهیز کنیم.
- غذاهای منجمد شده مانند انواع گوشت، ماهی و سبزی، در دمای فریزر ( 20 درجه زیر صفر) تا سه ماه قابل نگهداری است.
- برای رفع انجماد گوشت و سایر مواد غذایی، قرار دادن در یخچال روشی بهتر و مطمئن تر است.
- از روزنامه برای بسته بندی و حمل مواد غذایی به ویژه نان استفاده نکنیم.
- بهتر است سبزی ها را به صورت خام و در بسته های کوچک در فریزر نگهداری کنیم.
- برای خرید گوشت، به این موضوع توجه کنیم که گوشت با رنگ صورتی یا قرمز روشن، دارای بوی طبیعی و بافتی سالم، قابل ارتجاع و غیر لزج و دارای مهر تایید سازمان دامپزشکی را خریداری کنیم.
- برای انتخاب گوشت مرغ به این موضوع توجه کنیم که مرغ تازه که سطح آن درخشنده و مرطوب است و بوی غیر طبیعی نمی دهد را انتخاب کنیم.
- مرغ مناسب باید وزنی بین یک و نیم تا دو کیلوگرم داشته باشد.
- گوشت ماهی تازه و سالم باید دارای ظاهری درخشان با چشم های برآمده و براق باشد.
- بافت ماهی باید محکم و قابل ارتجاع بوده و فلس ها محکم به بدن ماهی چسبیده باشد.
- وجود لکه های آبی تیره و سیاه روی شکم ماهی، دلیل بر کهنگی آن است.
- از خرید تخم مرغ شکسته یا ترک خورده خودداری و به تاریخ مصرف تخم مرغ دقت کنیم.
- تخم مرغ را برای نگهداری در یخچال نشوییم و هنگام مصرف تخم مرغ آنها را یکی یکی در ظرف جداگانه شکسته و در صورت داشتن لکه خون یا بوی نامطبوع از مصرف آن خودداری کنیم.
- هنگام خرید حبوبات دقت شود که بدون سوراخ و آفت زدگی باشد و برای نگهداری نیز حبوبات را در ظروف در بسته، در جای خشک و خنک نگهداری کنیم.
- در هنگام خرید مغزها توجه داشته باشیم که دارای ظاهری سالم و عاری از کپک زدگی و بوی نامطبوع باشد و برای نگهداری نیز جای سرد و خنک را انتخاب کنیم.
- در هنگلام خرید شیر و فرآورده های آن به تاریخ تولید و مصرف آن توجه کنیم.
- بهتر است در صورت مشکوک بودن به سلامت شیر قبل از مصرف، دست کم به مدت 10 دقیقه آن را بجوشانیم.
- کشک را به صورت پاستوریزه تهیه کرده و قبل از مصرف آن را بجوشانیم.
- توصیه می شود نمک های یددار را که در کیسه های مات بسته بندی شده است خریداری کنیم.
- از خرید نمک های فله ای که از سوی افراد دوره گرد عرضه می شود، خودداری کنیم.
- مصرف نمک را در برنامه غذایی به کمترین میزان برسانیم.
- نمک یددار را در آخرین لحظات پخت به غذا اضافه کنیم.
دکتر «محمدحسین کاوه»، دکترای تخصصی آموزش بهداشت و ارتقای سلامت، دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز