شیوع مسمومیت با قارچهای سمی در فصل بهار
کارشناس گروه تجویز و مصرف منطقی و اطلاع رسانی فرآورده های سلامت، دفتر پایش و نظارت بر مصرف فراورده های سلامت با اشاره به شروع فصل بهار و افزایش مسافرتها و طبیعتگردی گفت: در زمانی که شرایط برای رشد قارچهای خودرو در طبیعت مساعد است باید مراقب مسمومیت ناشی از مصرف خوراکی قارچهای خودرو و سمی بود.
دکتر راضیه کشاورز ملکی در گفت و گو با ایفدانا، با بیان اینکه همه ساله در فصل بهار به همین دلیل موجی از مسمومیتهای در کشور ایجاد می شود گفت: برخی از روشها و معیارهای سنتی مانند تغییر رنگ قاشق نقره در اثر تماس با قارچ، یا وجود حشرات در اطراف قارچ و محل رویش قارچ معیار علمی و صحیحی برای تشخیص عدم سمیت قارچ در همه موارد نیست.
وی افزود: برخی از سموم موجود در قارچهای سمی، مقاوم به گرما بوده و فرآیندهای آمادهسازی غذا مانند کباب کردن، آب پز کردن، سرخ کردن، بخار پز کردن قادر به تخریب کامل مواد سمی موجود در آن نیستند.
وی در ادامه توصیه کرد: از مصرف قارچهای خودرو مخصوصا قارچهایی که در کنار تنه درختان، به ویژه درختان خشک شده میرویند یا قارچهای جمعآوری شده توسط افراد بومی، خودداری شود.
کارشناس گروه تجویز و مصرف منطقی و اطلاع رسانی فرآورده های سلامت، دفتر پایش و نظارت بر مصرف فراورده های سلامت متذکر شد: شناسایی انواع خوراکی قارچ از انواع سمی تنها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل بوده و تنها توسط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچشناسی و گیاهشناسی امکانپذیر است.
دکتر کشاورز ملکی تاکید کرد: به هر فردی که مدعی تشخیص انواع سمی از انواع خوراکی قارچ می باشد نباید توجه کرد ضمن اینکه مصرف قارچ ها توسط پرندگان و سایر جانوران اهلی و وحشی هرگز نشاندهنده غیرسمی بودن قارچ برای انسان نیست.
این کارشناس سازمان غذا و دارو در پایان خاطر نشان کرد: برای حفظ سلامت خود و خانوادهتان تنها قارچهایی را که توسط مراکز مجاز و در بستهبندیهای دارای مجوز هستند، خریداری و مصرف کنید.