اصلاح مزاج مادر در کیفیت شیر موثر است
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت:
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت با تاکید بر اهمیت تغذیه با شیر مادر، برخی تدابیر طب ایرانی در شیردهی به نوزاد را تشریح کرد.
به گزارش روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شیراز و به نقل از «وبدا» وزارت بهداشت، دکتر «سید مهدی میرغضنفری»، معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، به مناسبت فرارسیدن هفته جهانی ترویج تغذیه با شیر مادر، با بیان اینکه شیر، ترشحات مغذی بدن مادر برای تغذیه نوزاد است، افزد: ممکن است برخی مادران در شیردهی به نوزاد خود با مشکلاتی روبرو شوند که طب ایرانی راهکارهایی ارائه داده است.
اصلاح مزاج مادر در کیفیت شیر موثر است
وی ادامه داد: شیر، به طور مستقیم به سیستم گوارشی مادر مرتبط است و لذا توصیه اول و آخر ما در طب ایرانی اصلاح مزاج است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش، افزود: در دوران شیردهی برخی مادران دچار کاهش یا خشک شدن شیر می شوند و دلیل آن نیز به مزاج مادر مربوط است، مادری که مزاج گرم و خشک یا سرد و خشک دارد، ممکن است حجم شیرش کم باشد؛ همانطور که مزاج های خشک معمولا پوست، ناخن و موهای خشکی دارند، در مادران نیز خشکی مزاج باعث کم شدن ترشح شیر می شود.
دکتر میرغضنفری ادامه داد: این افراد برای زیاد شدن شیر باید خوراکی های رطوبت زا مانند کاهو، لبنیات، شیر و غذاهایی مثل آش، سوپ مصرف کنند، اما مادرانی که مزاج سرد و تر دارند، چون متابولیسم بدنشان پایین است، ممکن است تولید شیر در بدنشان زیاد اما آبکی باشد و قوام لازم را نداشته باشد.
وی تصریح کرد: اگر مادر مزاج سرد و رطوبتی دارد و شیرش بیش از حد رقیق و درصد آب شیر او زیاد باشد، باید سردیجات و رطوبت زاها مثل ماست و دوغ و سالاد را کم کرده و غذاهای کم حجم و پرانرژی مانند کباب، آب گوشت و حریره بادام بیشتر مصرف کند.
وی اضافه کرد: همچنین باید به طور روزانه ورزش کند. سونای خشک نیز برای این افراد مناسب است. حتی می تواند حمام را گرم کند و مدتی در حمام بنشیند تا با تعریق رطوبت اضافی از بدنش دفع و غلظت شیر بالا رود و اضافه وزن دوران بارداری هم به تدریج کاهش یابد.
معاون تعالی دفتر طب ایرانی و مکمل وزارت بهداشت اظهار کرد: برای اینکه متوجه شویم که شیر مادر قوام لازم را دارد یا خیر، راههای ساده ای وجود دارد؛ می توان یک قطره شیر را بر روی ناخن ریخت، اگر با خم کردن ناخن شیر به راحتی روان شد و حرکت کرد، یعنی بیش از اندازه رقیق است و در اینصورت است که کودک دائم شیر می خورد، اما سیر نمی شود و نفخ می کند.
وی افزود: اگر قطره شیر حرکت نکرد، یعنی شیر بسیار غلیظ و سنگین است و هضم آن برای نوزاد سخت است و اگر قطره شیر کمی جابجا شد، یعنی شیر، قوام متعادلی دارد و مناسب است. همچنین اگر مقداری از شیر مادر در لیوان ریخته شود، نباید اجزایش از هم جدا شود.
طعم شیر به تغذیه مادر مرتبط است
دکتر میرغضنفری درخصوص برخی مادرانی که طعم شیر را برای فرزندشان خوشایند نمی پندارند و در زمان شیردهی این موضوع را متوجه می شوند، گفت: مادران باید در خوراکی هایی که مصرف می کنند، دقت کنند. طعم شیر با خوراکی هایی مثل تره، پیازچه، پیاز و سیر، ترشی و خیارشور و امثالهم، تغییر می کند.
دکتر میرغضنفری همچنین در خصوص شرایط مناسب شیردهی به نوزاد، خاطرنشان کرد: مزاج کودکان به طور طبیعی گرم است. هوای مکان شیردهی باید نسبتا خنک و مطبوع باشد، در فصل گرما نیز نباید لباس های زیادی بر تن نوزاد پوشاند. همچنین باید توجه شود که مادر، نوزاد خود را بیش از حد به بدنش نچسباند تا حرارت بدن نوزاد بالا نرود و احساس کلافگی نکند، چراکه اشتهای کودک کاهش می یابد. همچنین می توان قبل از شیردهی، نوزاد را استحمام کرد تا حرارت بدنش کاهش یابد.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ارتش در ادامه تصریح کرد: یکی دیگر از شکایات مادران، ریفلاکس کودک شیرخوار است که با شیر مادر ارتباط مستقیم دارد. برخی کودکان بعد از شیر خوردن نفخ می کنند و شیر را بر می گردانند که این امر گاهی به دلیل وضعیت نادرست شیر دادن است، یعنی کودک را کاملا به طور افقی در آغوش می گیرند، در حالیکه سر بچه باید مورب و به سمت بالا باشد.
وی ادامه داد: بیش از حد نباید به بچه شیر داده شود؛ همچنین اگر مادر مشکلات گوارشی دارد و نفخ می کند، باید حتما اصلاح شود تا برای کودک مشکلی ایجاد نشود. زیرا اگر مادر مشکل معده و گوارش داشته باشد، شیری که تولید می شود به همان میزان رطوبتش بالا خواهد بود، این مادران باید مصرف لبنیات، سالادها، هندوانه و امثالهم را کمتر کنند و ورزش و فعالیت بدنی داشته باشند. همچنین ماساژ ناحیه بالای شکم نوزاد با روغن بابونه، می تواند به درمان رفلاکس معده کمک کند.